Кметът на Пловдив зарови капсула на времето за идните поколения в Римския форум СНИМКИ 29.07 | 15:07

Иван Тотев запечата херметически изработената в оръжейния завод в Казанлък капсула с чук, за да не влиза влага и кислород.

От iNews.bg

Специална капсула на времето с послание към следващите поколения бе поставена днес в Римския форум на площад "Централен". Капсулата е специално изработена в оръжейния завод в Казанлък. В нея са сложени снимки на Пловдив на дискове и флашки, плакети на града, описание на неговата история и на ремонта на пл. "Централен", сребърната монета на БНБ за Европейската столица на културата, мартеница и чанове .

Кметът на града Иван Тотев запечата херметически капсулата с чук, за да не влиза влага и кислород.

"Това е втората реконструкция на площад "Централен" за последните 60 години и петата за 2000 години. В капсулата сме постаавили българското знаме, герба на Пловдив, икона на Света Богородица, диск и флашка с историта на Пловдив и филм за Европейската културна столица, монета с Европейската културна столица. На специална хартия е написана историята на Пловдив, историята на площад "Централен" и имената на хората, които са допринесли за реконструкцията. Лично моето послание е едно изречение "Пазете и обичайте града си, както ние го правим!"". Това каза кметът на града Иван Тотев.

Това е третата капсула на времето, която се поставя в Пловдив. Първата е при откриването на Халите от тогавашния кмет Божидар Здравков, а втората е под паметника на Гюро Михайлов от кмета Гарабед Томасян. 

2173304

Водещи