Кога се налага карантина и какви са правилата при контакт с вируса? 22.10 | 20:00

Оказа се, че много хора не са наясно с правилата

От iNews.bg

Прекъснатата визита на президента Румен Радев и последващите скандали повдигнаха въпроса какъв всъщност е протоколът за действие при контакт със заразен. Още преди да излезе заповедта на здравния министър, се оказа, че много хора не са наясно с правилата. Включително и родители на карантинирани ученици.

Според експерти по медицинско право у нас все още липсва ясен регламент как трябва да действат хората, ако се окаже, че техни близки са били контактни на заразен с коронавирус. Трябва ли самите те да се изолират като превантивна предпазна мярка? Липсвала и ясно и точна дефиниция какъв интензитет на контакт реално се счита за опасен за здравето. Проверка на NOVA показа, че родителите на повече от едно дете се питат, дали ако единият им ученик е под карантина, трябва ли и другият да бъде, ако спят в една и съща стая.

Мая има три деца - най-малкото  посещава детска градина, а другите две - училище. Майката не е сигурна как трябва да действа, ако едно от децата й се окаже под карантина.

Образователният министър е категоричен - при положителна проба за COVID-19 на ученик, вкъщи трябва да остават само съучениците му от съответния клас. Братята и сестрите на карантинираните деца обаче могат да посещават училище.

"Говорим за взаимодействащи от първи ред. От втори ред - не. Карантинират се децата от съответната паралелка - това дава увереност, че през този период, когато вирусът евентуално е в организма на карантинирания, той ще бъде изчистен, ако не са се появили симптоми”, обясни Вълчев.

За Мая обаче идва нов въпрос - отнася ли се това правило и за нея и съпругът й, които всеки ден ходят на работа. 

"Това съм чула от познати, които са били в такава ситуация - има контактен, той си е под карантина вкъщи, а тези, които са негови контактни не са под карантина”, сподели тя.

Според адвокати по медицинско право липсва ясен регламент - кои лица се считат за "контактни" и подлежат на задължителна карантина. Така в момента всичко опирало до личната отговорност на гражданите.

"Законът категорично не ви задължава. Морално, ако изпитвате желание да не сте опасна за здравето на околните, това става с предписание на съответната РЗИ”, заяви адвокат Мария Петрова.

Правото на самоизолация обаче можело да доведе до злоупотреби.

"Ако аз работя на трудов договор и не се явя на работа, това ще е самоотлъчка. Как ще обясня на работодателя си, че аз съм безкрайно отговорна и морална, защото съм била контактна с някого и утре когато неговият PCR тест е отрицателен, кой ще понесе отговорността за това, че аз не съм работила”, добави адвокатът.

Затова тя смята, че е нужно по-внимателно прецизиране от страна на здравните власти.

Водещи

Най-четени