Кои са лекарите в листите на партиите за предстоящите избори 01.03 | 20:00

Здравният министър проф. Костадин Ангелов води листите на ГЕРБ във Велико Търново и Варна

От iNews.bg

Освен върху начина, по който гласуваме, пандемията видимо се отрази и на състава на листите за предстоящите избори. От първата линия срещу вируса медици застават на първата линия по пътя към депутатските места.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов води листите на ГЕРБ във  Велико Търново и Варна. Противникът на мерките на правителството в COVID кризата доц. Атанас Мангъров получи първото място в листата на АБВ в София. Пулмологът Александър Симидчиев се появи в листите на "Демократична България”. От "Има такъв народ” излъчиха професор Андрей Чорбанов

"COVID-19, освен всичко друго, отдавна е и политика. Присъствието на лекари в политическото обговаряне на вируса не е изненада”, коментира социологът Първан Симеонов.

"Ще има група от хора, за които най-важната тема ще е COVID-19. Най-нормалното нещо в момента е партиите да се насочват към лекарите. Доверието към тях е сравнително високо”, казва политологът Димитър Ганев.

Така от първа линия срещу коронавируса лекари получиха първи позиции в надпреварата за депутатски банки. Тонът зададе противникът на мерките на правителството срещу кризата с COVID-19 – доц. Атанас Мангъров. Той избра да събира гласове за АБВ.

"Има партии като АБВ, които се позиционират с т.нар "мангъровска теза” в опит да привлекат хората – които не признават мерките”, смята Ганев.

Избор има и за хората, които подкрепят по-строгите мерки. Здравният министър проф. Костадин Ангелов вече ще се появява и на предизборни събития като водач на две листи на ГЕРБ.

"Българското общество знае за него главното около ситуацията с коронавируса. Известно е, че ще има и други лекари. Има един експерт, който още не е назовал формацията, към която ще се кандидатира”, казва Първан Симеонов.

Въпросният експерт е пулмологът Александър Симидчиев. По-късно днес беше потвърдено, че ще е водач на листата на "Демократична България” в София-област.

Лекарските листи не спират дотук. ГЕРБ в Плевен изпращат за водач почетният ректор на Медицинския университет в града проф. Григор Горчев.

"Плевенската структура на ГЕРБ беше една от по-проблемните. Сега там се излъчва една авторитетна фигура за региона като проф. Горчев. Това са опити да компенсират някакви дефицити и да натрупат точки”, коментира Димитър Ганев.

Четири знакови имена от медицината ще изпратят в предизборната битка от партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ". Сред тях е ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН и чест гост в телевизионните студиа - проф. Андрей Чорбанов. В редиците е и бившият шеф на Александровска болница доц. д-р Силви Кирилов.

Още при обявяването на листите си от БСП пък се похвалиха, че техни водачи са доказани лекари.

Водещи

Най-четени