Коларова призна: МОН И Агенцията за бежанците не си комуникират 19.09 | 12:37

Служебният образователен министър откри най-големия проблем на висшето образование

От iNews.bg

Най-големият проблем на висшето образование е не колко трудно се влиза в един университет, а колко лесно се излиза. Проблем е, че голяма част от студентите напускат и не завършват висшето си образование. Това каза служебният министър на образованието Румяна Коларова преди публичното обсъждане на финалната версия на новата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Министър Коларова засегна и темата за децата на бежанците, която предизвика широк обществен дебат.

"Държавната агенция за бежанците би трябвало да подаде сигнал за проблема не когато е финализиран, а по-рано, за да може да бъде избегнат и да се намери училище за тези деца. Държат ни в неведение. Не може с разговор по телефона да се уреждат такива неща. Ние нямаме възможност да подготвим нито училището, нито родителите какви деца ще има", призна липсата на комуникация Коларова. 

Относно сайтът, предлагащ фалшиви дипломи срещу заплащане, министърът бе категоричен, че министерството извършва вътрешни проверки. Тя сравни случая с този, при който по време на матурите се използваха мобилни телефони.

На въпроса какво ще се случи с колежите и дали голяма част от тях ще бъдат закрити с премахването на професионалния бакалавър, Коларова отговори: "Няма да се стигне до закриване на колежи, държавата трябва да поощрява по-качествено образование. Всички колежи са подали документи, за да бъдат признати за университети", подчерта министърът.

По думите й качеството на образованието не зависи от това дали един университет издава диплома бакалавър или професионален бакалавър, а от това какъв е рейтингът, който учебното заведение получава. Общият бюджет на програмата възлиза на 1,37 милиарда лева. Зам.-министърът Николай Денков добави, че технологичното развитие на науката е важно за икономиката. 

Водещи