Комисия на МОСВ проверява причините за взрива в Казанлък 16.06 | 07:49

Не е установено замърсяване и няма опасност за жителите на близките населени места

От iNews.bg

По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъде сформирана комисия за проверка на мястото на пожара в склад 12 на казанлъшката оръжейна фирма "Арсенал", каза началникът на РИОСВ – Стара Загора Мария Христова.

Фирмата има разрешително по чл.104 от Закона за опазване на околната среда, според който трябва да има система за предотвратяване на големи аварии.

"Целта на тази комисия е да бъдат изяснени причините довели до инцидента и ако се окаже, че фирмата не е предприела необходимите действия за предотвратяване на инцидента, ще и бъдат наложени санкции", коментира Христова.

В комисията ще бъдат включени представители на Инспекцията по труда, МВР, Пожарна, Гражданска защита и Община Казанлък.

"Екипът на РИОСВ – Стара Загора е научил за инцидента от медиите", каза още началникът на инспекцията.

Веднага е сформиран екип, при пристигането на който пожарът в склада вече е бил потушен, като по данни на Полицията пожарът е горял около час.

"В телефонен разговор между директора на казанлъшката оръжейница Николай Ибушев и началника на РИОСВ е станало ясно, че в този склад има нитролента", каза още Христова.

Към момента на пристигането на екипа не е установен източник на замърсяване, поради което няма опасност за жителите на близките населени места, предаде агенция "Фокус".

Водещи