Корнелия предложи нов модел за управление на водните ресурси 04.10 | 18:00

Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване на концесиите на неизрядните концесионери, е една от мерките, предложени от БСП

От iNews.bg

Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната. Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Борисов се провали и в този сектор, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Напомняме, че министър от кабинета "Борисов 2”, при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя”. Днес премиерът по повод безводието казва – "свиквайте без вода, защото вече не вали както преди”. Това не е политика, а отказ от нея, добавя Нинова. Така заради некомпетентното и корумпирано правителство, стихията отнася къщите и в същото време в XXI век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм. Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това – голяма част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин:

ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни между общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции).

Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче.

Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.

Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване на концесиите на неизрядните концесионери.

Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки.

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно, подчертава още Нинова.

Водещи

Най-четени