Край на частните арсенали. Ще ограничат правото за ползване на оръжие 20.05 | 16:53

Шефът на комисията по вътрешна сигурност притеснен от броя на оръжията

От iNews.bg

Повече от 211 хил. издадени разрешителни, над 340 хил. огнестрелни оръжия и почти половин милион боеприпаси са количества, които будят тревога и представляват потенциална опасност, както за гражданите, така и за националната ни сигурност. Поради тази причина помолих пълният доклад на прокуратурата да бъде предоставен на вниманието на членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с оглед евентуалната необходимост от законодателни промени. Това е позицията на Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по повод изнесените днес данни от прокуратурата за броя на притежаваните оръжия у нас.

"Проверката на прокуратурата беше назначена вследствие на трагичния инцидент в Лясковец и внесе яснота в една доста занемарена сфера на обществените отношения, а именно кой, колко и какви оръжия притежава.

Резултатите са предоставени на министъра на вътрешните работи с оглед предприемане на мерки по компетентност, но обобщените данни са и солидна основа за по-дълбок анализ", смята Мерджанов.

Според него ловът, самоохраната или частната охранителна дейност са без съмнение валидни основания за притежание на огнестрелно оръжие, но те не могат да бъдат оправдание за конституиране на огромни частни арсенали.

"Разумните законодателни решения няма да отнемат възможността гражданите да упражняват своя занаят или хоби, а трябва да създадат предпоставки за по-строг контрол и да ограничат вероятността от злоупотреби. Убеден съм, че в диалог с отговорните институции и граждански организации ще успеем да намерим балансирано и работещо решение. В крайна сметка става дума не за друго, а за общата ни безопасност", обобщава народният представител.

Водещи