Кристалина Георгиева: Шенген не ни е най-големият приоритет 09.03 | 12:03

Според нея по-добре било да изчакаме с влизането в зоната няколко години

От Христина Рафаилова

Влизането на България в Шенген не бил най-големият приоритет за България според еврокомисар Кристалина Георгиева.  Пред  dariknews.bg  тя коментира отлагането на присъединяването ни в безвизовото пространство.

Георгиева заяви, че няма пълна  политическа готовност в останалите държави  членки . Според нея било по-добре да не избързваме с влизането в зоната в близките една –две години.

Безпокойството на Брюксел спрямо България било по две основни причини според  еврокомисаря. Едната била дали има ясно формулирани приоритети в сферата  на социалната политика и безработицата.  Другата е, че фокусирането върху икономическият растеж и заетостта може да наруши бюджетната дисциплина.

По нейно мнение с  външен заем или преразпределение на бюджетните разходи може да се постигне увеличение на пенсиите и на доходите за семействата с малки деца.

 "Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото, според мен, със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката”, допълни еврокомисарят.

Водещи

Най-четени