Лидерите на 5 държави догоориха в Евксиноград мега транспортни и енергийни проекти 02.11 | 19:00

България има амбиция и за домакинство на световно първенство по футбол

От iNews.bg

Мега транспортни и енергийни проекти с участието на България, както и амбиция за домакинство на световно първенство по футбол – това е резултатът от срещата на високо ниво в Евксиноград между лидерите на Израел, Гърция, Румъния, Сърбия и България.

За нова магистрала, която свързва България с Гърция, се споразумяха Алексис Ципрас и Бойко Борисов. Скоростното трасе ще е от Александруполис до магистрала "Тракия".

"Ще подчертаем нашата воля да придвижим бързо тези проекти и ще създадем едно съвместно дружество, което да ги изгради, каза премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Предстои и модернизация на железопътното трасе Александруполис – Бургас. Линията щяла да е съвременна и скоростна.

"Защо не България да има един кей на Александруполис и на Солун, а съответно Гърция на Бургас, Варна и Лом, или Русе”, каза премиерът Бойко Борисов.

До две години ще е готова магистралата между София и Белград, обеща Борисов на президента Вучич и подчерта, че скоро от сръбската столица до Истанбул ще се пътува без един светофар.

"Благодарни сме на всички участници за подкрепата, която ни оказват по европейския ни път”, заяви Александър Вучич.

По темата енергетика всички участници прегърнаха идеята да получават газ от Израел.

Синьото гориво ще бъде доставяно от газопровода – Израел, Кипър, Гърция, до газов хъб "Балкан", а оттам и за Румъния, и Сърбия. 

"В този хъб ще идва и руска газ, и от българските, и румънски находища в Черно море. На практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ, и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига”, обясни премиерът Борисов.

За диверсификация настоява и румънската страна, а основна стратегия на Букурещ за предстоящото европредседателство ще бъде развитието на транспорта по Дунав.

"Дунава да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа”, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Израелският премиер запази твърдата реторика срещу Иран, изтъквайки, че наскоро еврейските служби са помогнали за предотвратяване на атентати в Европа, организирани от Техеран.

"Едната атака беше планирана за Париж, а другата за Копенхаген. Те са били организирани от иранските тайни служби", заяви Бенямин Нетаняху.

Лидерите на балканските страни започват работа по обща кандидатура за домакинството на световното първенство по футбол през 2030 г.. Мондиал, който ще отбележи и вековният юбилей на турнира.

Снимка: Фейсбук

Водещи

Най-четени