Лични лекари сигнализират за недостиг на спринцовки за поставяне на ваксините 13.04 | 19:48

След проблемите с ваксината на AstraZeneca се очертава и нова пречка при имунизациите у нас

От iNews.bg

След проблемите с ваксината на AstraZeneca се очертава и нова пречка при имунизациите у нас. Лични лекари се оплакаха от недостиг на спринцовки за поставяне на ваксините.

Действително се забелязва сериозен спад на желаещите да се ваксинират с препарата на AstraZeneca. Има налични ваксини на Pfizer и на Moderna. Те обаче са предназначени за хората над 65 години, онкоболните и тези на първа линия като лекари и учители.

Личните лекари пък все по-трудно се сдобиват със специални спринцовки, с които да ваксинират пациентите. Може да се наложи да използват обикновени. Така обаче рискуват да губят една на всеки шест дози, които поставят.

И днес през пунктовете единици са желаещите да се ваксинират с AstraZeneca. Има и пациенти, които са с поставена първа игла от препарата и настояват за яснота какво следва.

До края на седмицата трябва да се вземе решение дали и как ще продължи употребата на британската ваксина у нас. Доктор Миндов е поставил първа доза от препарата на 110 свои пациенти.

"Никой не ми се е обадил да каже: "Докторе, до тук бяхме с AstraZeneca. Няма да се ваксинирам или искам друга”, казва той.

Според него, ако спре вносът на AstraZeneca у нас, пациентите с първа доза трябва да минат през специално изследване.

"Бих препоръчал да се видят антителата. Ако има протективен титър , да кажем, края на месец април, лицето да се счита със завършена имунизация, т.е. той в следващите 6 месеца ще има защита. Няма нужда да играем на втора игла”, казва още той.

Изследването не се поема от здравната каса и струва между 20 и 30 лева. Здравните власти обсъждат решение за всички които искат и не искат втора игла на AstraZeneca.

На този фон – изниква нов проблем за личните лекари. Все по-трудно намират инсулинови спринцовки в аптеките, за да поставят ваксини.

"Въобще ги няма. Използването на обикновените спринцовки, които са двукубикови, губи една доза”, казва д-р Миндов.

От Асоциацията на собствените на аптеки потвърдиха пред NOVA, че през последните дни са имали недостиг на инсулинови спринцовки.

Водещи

Най-четени