Малко по-добри резултати на матурите по български спрямо 2019-а 18.06 | 13:59

Въпреки това обаче средният резултат е по-никък от очакванията на образователното министерство

От iNews.bg

Резултатите на Държавните зрелостни изпити, провели се в началото на месеца, са по-високи от миналогодишните, но въпреки това са под очакванията на Министерството на образованието и науката, съобщава БНР. Оценките по девет предмета тази година са по-високи, като сред тях е "Български език и литература". Средната оценка по този предмет е добър 4,20 при 4,06 година по-рано. Пълните шестици по тази дисциплина са 14 процента при 10 процента година по-рано.

При втората матура по свободноизбираем предмет средната оценка е 4,84 при 4,67 миналата година.

4525 ученици са изкарали по две отлични оценки на матурите.

Двойки са получили 7-8 процента от учениците.

Ученичка от Софийската математическа гимназия е изкарала 4 пълни шестици на изпитите. Тя е положила матури по български език и литература, математика, химия и биология.

Учениците в София-град, Смолян и Варна са се справили най-добре с матурите. Немската гимназия в София е с най-добри резултати на изпитите, обобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова:

"Честно казано, смятам, че очаквахме наистина да има по-високи резултати с оглед на това, че все пак това е 25-а сесия, знаят, че се явяват на изпит. Залагаме и на качествата на самите ученици".

Водещи

Най-четени