Малчуганите празнуват 01.06 | 08:28

Отбелязваме Международния ден на детето

От iNews.bg

Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис III за отбелязване на Ден на детето през втората неделя след Великден всяка година.

1 юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави. На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

По повод празника тази година у нас "Холдинг БДЖ” ЕАД ще спази добрата си традиция и ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години.

Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-и юни във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация). При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-и юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден.

Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти "Дете” и "Учащ”. Запазените места за всички категории влакове, добавките за бързите влакове със задължителна резервация и спалните места се заплащат. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Водещи

Най-четени