Манолова готова с проектозакона за личния фалит 24.06 | 16:47

Единствената държава в ЕС сме без такава нормативна уредба

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, т. нар. личен фалит. Събитието ще се състои утре от 11:00 часа в институцията на омбудсмана /гр. София, ул. "Георг Вашингтон № 22/.

България все още е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа.

От институцията на Манолова припомнят, че на 27 март 2018 г. общественият защитник дискутира концепцията на законопроекта на форум в Представителството на Европейския съюз, организиран съвместно с фондация "Български институт за правни инициативи". Още тогава депутати, магистрати, експерти, представители на институциите, на банковата асоциация, синдикати, работодателски, съсловни и граждански организации, разискваха проблемите, последиците и възможностите пред създаването на нормативна уредба за частния фалит и "вечния длъжник".

На форума социологическа агенция "Глобал Метрикс" оповести резултатите от първото национално изследване по въпросите на личния фалит, което показа, че 82.3% от българските граждани очакват приемането на такъв закон.

Водещи

Най-четени