Местан задържан за 24 ч. за тежкото ПТП, при което загина бебе 15.04 | 09:14

Очевидци и участници в инцидента - с различни версии за трагедията

От iNews

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е задържан за 24 часа по Закона за МВР след тежката катастрофа на пътя между Кърджали и ГКПП Маказа, при която загина 6-месечно бебе, съобщи Dir.bg. Срещу него обаче още няма повдигнато от прокуратурата обвинение.

Общинският лидер на партията в Кърджали Мустафа Исмаил твърди, че Местан е спрял на знака "Стоп" преди да излезе на главния път, предаде bTV. Лидерът на ДОСТ и съпартийците му са се връщали от село Слънчоглед, където имали среща с приятели. Исмаил е шофирал автомобил след фолксвагена на лидера на ДОСТ, който се удари в БМВ с четиричленно семейство от кирковското село Първица.

"Той (Лютви Местан - бел.ред) спря на знака "Стоп" и се огледа. Таман зави и за секунди се чу силен трясък и дим...Дори не видяхме как можа толкова моментално да излети с такава скорост тази кола. Значи това беше, не мога да си представя...дали беше със 180 км/ч, дали със 200 км/ч това момче", разказа Исмаил, визирайки шофьора на БМВ-то Юсеин Ахмед.

Различна e версията на Юсеин Ахмед Т., шофьор на BMW-то, което се сблъска с фолксвагена на Местан. Пред полицаи и близки Ахмед, който е със спукан прешлен, казал: "Не очаквах да продължи. Видях фолксвагена, можех да спра, но прецених, че ще той спре на знака "Стоп", не очаквах да продължи!"
"Единственият шанс да не се бе случило това, е да не бях там", заяви Местан пред нелевизията по-късно. Към лаконичния си коментар той добави, че е спрял на знака "Стоп", но това не е помогнало за предотвратяване на трагедията.

При сблъсъка на място загина 6-месечното бебе на 31-годишния Юсеин и 28-годишната Емине Ахмед, а те двамата и 10-годишният им син са в кърджалийската болница. Самият Лютви Местан е с лека травма - изкълчена китка, според неговите съпартийци.

Окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов пък заяви, че на този етап не може да се каже кой водач е виновен за катастрофата. Това щяло да стане ясно от резултатите от назначените експертизи.
По случая се води досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, а предвиденото в закона наказание е от 2 до 6 години затвор.

По-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че тестовете с дрегер на Лютви Местан и Юсеин Ахмед за алкохол и наркотици са отрицателни. И на двамата са взети кръвни проби.

Водещи

Най-четени