Миню Стайков съди прокуратурата и спецсъдилищата за 30 000 лв. 10.05 | 19:37

То е заради незаконно задържане, според него

От iNews

Бизнесменът Миню Стайков е завел дело срещу прокуратурата и специализираните съдилища за незаконно задържане, съобщи lex.bg .

Собственикът на винпром "Карнобат" е в ареста повече от 8 месеца, след като през септември м.г. беше задържан и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. Максималният срок за задържане в досъдебното производство по тези обвинения е 8 месеца и той изтече преди 3 дни, след което бизнесменът трябваше да бъде освободен, но тогава прокуратурата предяви на Стайков обвинение и за злоупотреби с еврофондове, за което Специализираният наказателен съд отново го остави в ареста.

Миналата седмица Стайков е депозирал в Софийския градски съд иск за 30 000 лева срещу прокуратурата, Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и с него Стайков иска от институциите солидарно да му изплатят обезщетението. Той твърди, че е задържан в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. 

В молбата си бизнесменът е описал подробно престоя си в ареста, жалва се, че не са уважени исканията му и че мярката му е прекомерна. Стайков пише още, че се чувства безпомощен и е загубил доверие в институциите.

Тепърва съдът ще преценява дали жалбата е допустима и срещу кои ответници. Специално за отговорността на специализираните съдилища обаче, делото най-вероятно ще бъде прекратено. Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2015 г. сериозно редуцира случаите, в които отговорност може да носи и съдът. Според тълкувателното решение съдилищата са отговорни само при незаконно наложено настаняване за лечение и при прилагане на административна мярка, когато тя бъде отменена.

Водещи

Най-четени