НИМХ: Дъждове и градушки! Места и Струма може да прелеят 11.05 | 09:13

От МОСВ прогнозират внезапни поройни наводнения в района на Западнобеломорския басейн

От iNews.bg

И днес валежите ще продължат. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месец май и през деня слабо ще се повиши. Над по-голямата част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност.

Главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни, често интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, сочи прогнозата на НИМХ при БАН. Синоптиците предупреждават, че на отделни места са възможни градушки. Ще духа слаб до умерен, предимно северен вятър.

Максималните температури ще са между 16 и 21°.

По Черноморието облачността ще е променлива и валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 19-21°. Температура на морската вода – 14-17°. Вълнение на морето – 1-2 бала.

Над планините от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми, над 2200 м валежът ще е от сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 3°.

От МОСВ предупредиха, че са възможни внезапни поройни наводнения. В Западнобеломорския басейн в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи са възможни повишения в средното и долното течение на реките Места и Струма.

Повишения се очакват и при нивата на реките в Дунавския и Източнобеломорския басейн. Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от +14 до -37 см.

Водещи

Най-четени