Над дузина под карантина във ВМА само за 24 часа 27.02 | 09:12

Засега потвърден случай на коронавирус у нас няма, категоричен е ген. Мутафчийски

От iNews.bg

В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. Във Военномедицинска академия (ВМА) за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – италианец, японец, португалец и египтянин. Това съобщи на брифинг тази сутрин генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус, цитиран от БГНЕС.

Всички, постъпили във ВМА пациенти, са с проявена клиника на вирусно заболяване – двама или трима от тях са с пневмония. Днес се очаква да излязат резултатите. В ранния следобед те ще бъдат готови, съобщи Мутафчийски.

Снощи бяха прибрани от Милано и двайсетте български деца и техните ръководители, които били там по ученически обмен. Със заповед на премиера правителственият самолет ги прибра, беше направена строга организация и със съдействието на МВнР, на консулските служби в Милано, те бяха придружени от екип на ВМА. Лично секретар на щаба извърши първия скрининг на децата, оборудва пилотите и личния състав с необходимите предпазни средства. Децата бяха оборудвани с маски, няма нито едно дете с висока температура или болестни симптоми и нито един от ръководителите нямат симптоми.

Самолетът кацна във Варна в 3:30 ч., от там организацията се пое от д-р Ангел Кунчев, извършен бе втори скрининг на децата. Бях дадени строги инструкции как се спазва 14-дневна карантина, добави Мутафчийски.

Нямаме потвърден случай за коронавирус в България, успокои отново Мутафчийски.

14 400 лица и 12 100 превозни средства са влезли в страната през последното денонощие, съобщиха от полицията. На ГКПП-Калотина е бил регистриран човек, пътуващ с товарен автомобил като втори шофьор, имал е повишена температура и е била задействана процедурата. Човекът е приет във ВМА.

На въпрос за това, че вчера от сдружението на общопрактикуващите лекари казаха, че нямат възможност да си набавят маски и искат помощ от държавата и възможно ли е това,  Ангел Кунчев отговори, че общопрактикуващите лекари в България са 4500 и те са самостоятелни юридически лица. "Осигуряват напълно дейността си, свързано с това, което упражняват като професия. Аз разбирам затрудненията им, защото наистина всички сме наясно, че не само в България, в целия свят има недостиг на лични предпазни средства, но това е задължение на всяко едно здравно заведение, както болниците, така и общопрактикуващите лекари”, заяви той.

Кунчев посочи, че количествата, които са осигурили са основно, за да покрият нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на спешна помощ, които имат отговорност по транспорта на евентуални случаи, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от Гранична полиция, с които заедно работят по границите.

"Разбира се там, където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс, но не и да поема ангажимента държавата да осигурява. Съжалявам, че ще дам такъв пример, ама държавата осигурява ли памук, марли, спринцовки”, попита той.

Водещи

Най-четени