Над 2 млн. кубика вода повече в яз. „Студена“ за месец 09.03 | 11:03

Облекчават водния режим в Перник заради грипната епидемия и коронавируса

От iNews.bg

С над 2 млн. куб. м. е увеличен обемът на пернишкия язовир "Студена” през последния месец и към днешна дата той е 6 078 000 куб. Метра, съобщи БНР.

През изминалото денонощие е отчетен поредният рекорден приток от 4 698 л/сек. при разход от 259 л/сек.

Очаква се да бъде взето решение заради грипната епидемия и коронавируса действащия в Перник воден режим да бъде облекчен.

На заседание на Областния консултативен съвет за превенция и предотвратяване разпространението на коронавируса е обсъдено предложението до преминаване на инфекцията, да бъде въведен по- лек воден режим, като водата се спира само нощем.

За целта ВиК ще изготви разчет, който ще представи в Министерството на околната среда и водите. След като ековедомството разреши потреблението да бъде увеличено, новият режим ще бъде утвърден от кмета.

Според действащия в момента режим перничани имат вода само по седем часа в денонощието. Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. кубика. Идеята бе след пускането на вода по трасето от Мало Бучино водоподаването от "Студена” да бъде спряно, за да може язовирът да се напълни по- бързо. На фона на последните събития обаче вероятно ще се наложи промяна.

Водещи