Най-народната риба изчезна от нашето море 24.02 | 09:15

В момента водата е много топла, около 9 градуса и не пригажда за "най-народната" риба. Цацата си е спечелила това определение, тъй като е изключително евтина

От iNews.bg

Най-народната риба изчезна от нашето море, съобщиха рибари и обясниха, че според тях вероятно това се е случило заради факта, че тя е студенолюбива риба, пише "Труд". "В момента водата е много топла, около 9 градуса и не пригажда за "най-народната" риба. Цацата си е спечелила това определение, тъй като е изключително евтина. Няма семейство край морето, което да не обожава "цаца плакия" - с домати на фурна или пък пържена, на палачинка. 

Хамсията е на път да измести цацата. Тя обича топлото и вече няколко месеца ловим голямо количество от тази риба. Така беше и миналата година", коментират рибарите. Според тях, хамсията обича топлото море и затова климатичните промени са в полза на родните брегове. Рибите, които "виреят" в топли води, остават в залива. 

Риболовните кораби вземат много хамсия и я продават на наши търговци, част отива за износ в Гърция.

Сега, щом заведенията отворят, ресторантьорите ще наблегнат на морските дарове и особено на рибената чорба. Те се канят да я приготвят от пресните риби - хамсия и карагьоз, ще слагат още сафрид, кефал, лаврак и други. По принцип, колкото повече видове риба има, толкова по-добра е чорбата.

Тайната и съставка, която я прави неустоима, е дивисилът. Мнозина търговци са се запасили и с филе от акула, което рибарите им продават и ще предлагат вкусни порции пане по крайбрежните капани.

Водещи

Най-четени