Национален протест блокира центъра на София 27.11 | 10:30

Социалните работници излизат в едночасова предупредителна стачка

От iNews.bg

Конфедерация на труда "Подкрепа" ще проведе днес национален протестен митинг-шествие в София под надслов "Болните работници не са престъпници". КНСБ няма да участва в акцията. Сборният пункт е в 11:00 часа на площад "Княз Александър Първи". Протестът е заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че то няма да бъде внесено в парламента.

Основното искане на протестиращите е работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на сто за три дни, както е сега. Участниците в акцията ще внесат декларация в парламента, след което шествието ще стигне до седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Пред БНР председателят на стачния комитет на синдиката Любка Георгиева заяви:

"Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно. Не работниците издават болничните си листа. Има толкова много фактори, които благоприятстват това увеличаване, според работодателите, на вземане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични листа".

Протестираме срещу и правителството, и срещу работодателите, заяви пред БНР Ваня Григорова – икономически съветник в КТ "Подкрепа".

"Правителството в момента стои отстрани и гледа кой ще надделее. Това показва на хората, че те трябва да упражняват натиск, когато някой посегне на правата им и трябва да поставят искания", добави мнението си тя в предаването "Преди всички". Тя призова хората да излязат на протеста, за да си защитят правата.  

"Между първо и второ четене беше внесено предложение за цялостен анализ и подготвяне на мерки за контрол над фалшивите болнични. Това е чудесно – КТ "Подкрепа" също смята, че контрол и анализ трябва да има. Само че забележете мотивите – те са, че работници и служители мамят работодателите си и пречат на нормалното правене на бизнес. Това ясно показва, че това, което ни се готви след месец, ще бъде много подобно на това, от което се отказаха под натиск от страна на синдикатите", коментира Григорова.

Според нея работодателите заблуждават обществото. По думите й твърдението им, че нямат възможности за контрол не е вярно. За нея и в момента работникът е ощетен, защото работодателят плаща за болничен не 100, а 70% от възнаграждението.

"След като работодателите успяват да намерят по-кратки пътища към управленските решения, без това да мине през НСТС, какъв е смисълът ние да продължаваме да стоим там? Не е въпрос на надцакване, а на смисъл за това дали да останеш там, където би бил чут, или да се откажеш да бъдеш параван в случаите, в които те просто се крият зад гърба ти", каза още Ваня Григорова.

Първоначалните намерения бяха протестът да се проведе съвместно с КНСБ. От там обаче обявиха, че запазват стачна готовност. Националният секретар на организацията Ася Гонева уточни, че това става след блиц проучване до членовете на КНСБ:

"Нагласата беше, че трябва да поизчакаме. Няма никаква интрига в това, че трябва да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да протестира, не означава, че няма да се наложи в някакъв момент и няма да преценят хората ни, че и те искат по някакъв начин да изразят отношение".

Паралелно с протеста в София социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10:00 до 11:00 часа.

До днес работещите в тези 35 дирекции протестираха символично. Председателят на синдиката към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова обясни:

"Проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лв".

Водещи

Най-четени