На плаж Силистар няма спасители, сърфист извадил 17 удавници от морето 17.08 | 11:50

Морето продължава да е бурно и има опасни подводни течения. Плажуващите често подценяват ситуацията и не проявяват отговорност към живота си

От iNews.bg

До момента съпругът ми е спасил 17 души на плаж Силистар, включително и морския спасител. Това каза пред бТВ Дарена Чучулова.

Цяло лято младата жена е в къмпинга със съпруга си и малкия им син. Тя снима от брега, докато мъжът й със сърфа вади удавници от бурното море, разказа репортерът Лора Стаматис. 

"Докато Пламен спасява хора, аз снимам, за да покажа на хората колко е опасно морето, защото много от тях подценяват силата на водата или надценяват собствените си възможности и се озовават в безизходица", споделя Дарена.

"Няколко пъти се случи, идвайки на плажа да виждаме давещи се и той веднага тръгва да ги спасява. Той не може да стои безучастен", добавя тя. 

"Вчера му се обадиха и пристигайки на плажа видя двама бедстващи до скарите. Веднага се затича към тях. После се оказа, че има още двама давещи се и влезе втори път във водата", каза Чучулова.

 "Не бих казал, че се е налагало да ме спасяват, защото не бях бедстващ, но след като влязохме да извадим давещите се, като ги натоварехме на сърфа, тръгнах след него, защото някой може да го пусне, но тогава ме дръпна и мен течението", уточни спасителят Симеон Петров.

Морето продължава да е бурно и има опасни подводни течения. Плажуващите често подценяват ситуацията и не проявяват отговорност към живота си.

От Министерството на туризма обясниха, че заради открити исторически находки в края на плажа са се забавили с избора на концесионер. Той е избран на 1 юли, но му е трябвало време да събере цялата документация. Затова чак на 4 август е сключен договор с него. Оттук нататък има един месец, в който трябва да осигури спасители и медицинско обслужване. Иначе законовите срокове са спазени.

Тази сутрин на плажа има трима спасители. Управителят Иван Георгиев на фирмата, която осигурява водното спасяване, също заяви, че е имало техническа пречка няколко дни да няма спасители.

"Те пътуват от други населени места. Обадиха ми се сутринта, за да ми кажат, че колата им е прегряла", заяви Георгиев. 

Плажуващи обаче твърдят, че повече от седмица не са виждали спасители на плажа и това се случвало периодично през цялото лято, а не само през последните дни. Управителят на фирмата отрече това.

Водещи

Най-четени