Никой не знае кога влизат в сила новите листовки 11.10 | 13:19

В момента кандидат-шофьорите не знаят на какъв изпит точно ще се явят

От iNews.bg

В последните дни на август ръководството на транспортното министерство обяви, че въвежда нова система на теоретичен изпит за кандидат-шофьорите – електронни листовки. Новата система трябва  да влезе в сила изцяло от 2012 година, но новият формат на листовките трябваше да стане готов в края на септември.

Новите листовки трябва да бъдат с по-малко въпроси (от 60 те стават 45), но за същото време от 40 минути. Голямата промяна е във възможността да има повече от един верен отговор, като верните отговори може да са дори и четири.

Малко по-късно беше обявено, че датата, от която промените влизат в сила, се отлага за 10 октомври.

И днес, 11 октомври, все още няма яснота откога бъдещите шофьори ще започнат да бъдат препитвани и оценявани според новия метод.

В Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на телефоните на дирекциите "Водачи" и "Контролна дейност" никой не отговаря на позвъняванията на iNews. Единичен разговор доведе до прехвърляне на топката към пресцентъра, където втори ден служители сякаш няма.

От секретариата на ведомството въпросът беше препратен към ДАИ-София. Оттам пък заявиха, че нямат никаква информация за случая и все още не са уведомени от централното ръководство. Какво биха препоръчали обаче от ДАИ - старите или новите листовки, ако курсистът се записва днес?

Служителят от софийското подразделение на "Автомобилна администрация" обясни, че новите листовки ще влязат в сила, когато съответната наредба бъде обнародвана в "Държавен вестник" – каквато е практиката. Това е единствената информация и която дават в различни дирекции на централното ведомство. Кога обаче ще стане това – оказва се, че никой не знае.

Отделно - от ДАИ-София нямаха информация дали самите листовки са готови и дали съответната наредба е предоставена за публикуване.

Така кандидат-шофьорите, които са записали и в момента карат курсовете, се оказват в ситуация да не знаят:

- по какви примерни листовки да се готвят;

- на какъв изпит ще се явяват, може би само след дни.

И ако изпитът трябва да се проведе примерно на 20 октомври, а на 19 октомври "Държавен вестник" обнародва въпросната наредба, изникват въпросите: по коя система ще се проведе и какво да очакват курсистите.

Проверка в две различни автошколи в София показа, че инструкторите също са в неведение и дават различни съвети на учениците си – едни са си купили новите модели за подготовка, а други продължават да се готвят по старите листовки. Почти веднага след обявяването на новината за новите листовки на пазара излязоха и новите помагала.

Водещи

Най-четени