Нинова: Между парите и справедливостта- ГЕРБ избра парите 25.09 | 12:30

Правен абсурд, политическо лицемерие и морална нищета

От iNews.bg

Благодаря на всички народни представители, които подкрепиха законопроекта на "БСП за България” да не се намаляват присъдите при тежки престъпления. Показахме единомислие по един важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин, единодушно и без партийни окраски, да отхвърлим предложения от Министерския съвет законопроект или министър Кирилов да го оттегли.

Мотивите за промени в НК на Министерския съвет са, че се правят като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете единствената алтернатива е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия. Вторият аргумент, с който Министерския съвет внася законопроекта да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъпо за бюджета и съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи и разходи. Какъв е изборът тук- пари или справедливост? Ние избираме справедливостта, а вие избирате парите.

Третият аргумент е за бързината на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и те да бъдат прекратени без присъда. Бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала. Зависи от това- какви закони ще напишем и в какви срокове ще ги накараме да работят, какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя.

Имаме вяра на съда, но те работят по законите, които ние в тази зала сме направили. БСП е последователна в позицията си по този въпрос. Любен Корнезов в 41-то НС внася предложение за отпадане на съкратеното производство, а Янаки Стоилов в следващото, сега ние го правим. Последователни и твърди сме в позицията си - при тежки престъпления, изнасилвания и убийства да няма съкратено производство при признаване на вина и да не се намаляват присъди. Искате да се съобразим с мненията на експертите, добре.

Главна прокуратура отхвърли закона на МС, съдии и експерти се изказаха срещу него. Къде е мнението на онези хора, чиито сестри, майки, деца, съпруги, близки пострадаха, бяха изнасилвани и убивани? Кога ще отчетем тяхното мнение? Представям на вашето внимание национална подписка, която преди седмица съдържаше 15 882 подписа, вече са над 20 хиляди. Обръщам се към министър Кирилов да дойде тук и от трибуната да се извини на близките на пострадалите. Не може да казва, че някой ги разкарва напред- назад, за да просълзяват народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила.

Идете в Сотиря, за да видите за какво става дума и да видим дали тогава няма да се разплачете. Да идва тук и да им се извини. Не на БСП, защото внушава, че ние сме ги разкарвали до тук. Да се извини на хората и да си оттегли законопроекта. гр.София, ул."Позитано” 20 тел/факс 8107234 e-mail: bsppress@bsp.bg Това е абсолютен прецедент в работата на което и да е българско Народно събрание. В рамките на един час да се приеме закон, с който се премахва съкратеното производство и закон, който го връща. Това е правен абсурд. Какво си представяте, че ще се случи оттук нататък с двата закона? Че между първо и второ четене ще ги слеем? Те са напълно противоречиви. Или ще ги сложите на трупчета и ще ги забравите, или на второ четене ще отхвърлите предложението на БСП и ще запазите съкратеното производство. Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална нищета. Оттеглете този закон.

Водещи

Най-четени