Новият парламент: 14 министри са избрани за народни представители 13.04 | 19:20

Казус за първото заседание на парламента - по-голямата част от членовете на настоящия кабинет са избрани и за народни представители

От iNews.bg

Казус за първото заседание на парламента - по-голямата част от членовете на настоящия кабинет са избрани и за народни представители. По закон обаче те не могат да са на двете длъжности. Подобен казус не е имало от 2009 г. поради простата причина - от тогава досега никое правителство не беше изкарвало цял мандат, а властта беше предавана от служебен кабинет на редовен. Тогава за няколко дни Сергей Станишев беше едновременно премиер и председател на парламентарната група на БСП, докато се сформира новият кабинет.

14 от настоящите министри спечелиха депутатски места в 45-ия парламент. Така се появява казусът дали те могат да останат на постовете си в министерствата или трябва да седнат на банките в парламента.

"Разделението на властите, освен всичко друго, означава, че едно лице не може да заема позиции в две власти едновременно. И аз бих ви дал пример – все едно някой народен представител да бъде прокурор или съдия”, смята Атанас Атанасов – съпредседател на "Демократична България”. А ако не се намери изход от ситуацията може да се стигне и до сериозни правни казуси.

"Ако тези, които са министри, се появят в залата и гласуват по определени решения на Народното събрание или закони, това създава възможност тези актове на Народното събрание впоследствие да бъдат атакувани в Конституционния съд”, обясни Атанасов.

Проверяваме какво пише в Конституцията. В член 68-и е записано ясно, че народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба. В случай, че е някой е избран за министър, мястото му в парламента  се заема от следващия в листата от кандидат-депутати. А член 111, алинея 3 задължава настоящите министри да изпълняват функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

"Макар и излезли в оставка, да продължат да си изпълняват функциите, докато новоизбраното Народно събрание не излъчи техни приемници, тоест нов кабинет”, тълкува закона бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Така реално министрите не могат да изоставят ведомствата си за сметка на парламента.

Отново според Конституция настоящия кабинет трябва да подаде оставка на първото заседание на парламента. Членовете му обаче остават на постовете си.

"Не е проблем това, че правителството подава оставка пред новоизбрания парламент, това е процедура, предвидена в Конституцията. Но също така Конституцията предвижда, че същото това правителство продължава да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство, защото държавата не трябва да остава без управление.Кормилото трябва да бъде управлявано от някого”, обясни преподавателят по Конституционно право Симона Велева.

От ГЕРБ обясниха за NOVA, че проблем няма. След клетвата министрите, избрани за депутати, ще подадат заявления, че няма да останат народни представители. Така на техните места ще влязат следващите в листите. По закон местата им се пазят и при формиране на ново правителство, те могат да се върнат обратно в Народното събрание.

Водещи

Най-четени