Носим до 2 кутии цигари в джоба 22.08 | 09:41

Ако ни хванат с повече от 40 направени на ръка папироси, ще ни глобяват с до 500 лв.

От Кристиан Костурков

Българите ще могат да носят в себе си или да съхраняват у дома не повече от 40 собственоръчно направени цигари или иначе казано 2 кутии. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, подготвен от министерството на финансите и предложен за обществено обсъждане. Идеята е така да бъде пресечена поне част от контрабандната продажба на папироси, които залива страната през последните няколко години.

Ако така предложените промени в нормативната уредба бъдат приети окончателно в този вид, никой в България няма да има правото да носи в себе си повече от 40 цигари, които са били свити на ръка, или пък са направени със заготовки с филтър. В противен случай ще бъде налагана глоба. За физическите лица тя ще бъде в размер на 200 до 500 лв. За фирмите обаче санкцията ще е доста по-солена – от 2000 до 10 000 лв.

Промените в закона обаче предвиждат и облекчаване на режимите за юридически лица, които се занимават с регламентирана продажба на цигари. В мотивите към проектозакона е записано, че се предлага разрешителните за търговия с тютюневи изделия вече да важат и за тяхното съхранение, вместо за целта да трябва да се вадят отделни документи.

Водещи

Най-четени