Някои от исканията на родителите на деца с увреждания вече били факт 17.05 | 16:27

Протестиращите да предложат реформи и ще ги обсъдим, каза социалният министър

От iNews.bg

Част от исканията на родителите на деца с увреждания, които днес отново излязоха на национален протест на жълтите павета, вече са изпълнени. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде БГНЕС. Той обяви, че с промени в Закона за семейните помощи се консолидира размерът на семейната помощ. И от началото на тази година семействата на деца с над 90% увреждане получават по 930 лв., което е с 550 лв. повече от общия размер на добавките, получавани до края на 2016 г. Налице е съответното увеличение и в размера на парите за родителите и семействата на деца и с по-ниската степен на увреждане – между 70 и 90 на сто, допълни Петков.

Той отбеляза и че вчера в Министерството на труда и социалната политика се е провела среща с представители на национално представените организации на хора с увреждания. На нея са били изслушани исканията им във връзка с медицинската експертиза за работоспособността и други искания. "Това, което заявяват протестиращите по отношение на приемане на Закон за личната помощ, по отношение на увеличаване на размера на помощите и за пълнолетни лица, ще бъде внимателно обсъдено от екипа на министерството и ще се търсят възможности за удовлетворяване на справедливите искания. Трябва внимателно да се обсъди до колко е възможно да се финансира цялата лична помощ, за която лицата претендират, тъй като в момента от бюджета на Министерството на труда и социалната политика над 160 млн. лв. годишно се изразходват за подкрепа на семействата с деца с увреждания, по линия на новата мярка, която действа от началото на тази година", обясни Петков. Министърът на труда и социалната политика увери, че ще търси диалог с протестиращите и подчерта, че имало чуваемост по отношение на поставените искания. "С инструментите на ОП "Човешки ресурси" ще предложим нови операции, които да са в посока на подкрепа на хората с увреждания, на оказване на заместваща грижа в дневните центрове за деца с увреждания. Ще търсим и други възможности и ресурси, с които да направим живота на тези хора по-лек и те да се чувстват достойни", посочи още по темата Бисер Петков. Той увери, че ако протестиращите излъчат свои представители, е готов да се срещне с тях.

"Внимателно проучихме всички искания, които излязоха в електронните средства за информация и ще работим, за да дадем ясен отговор какво може да се удовлетвори и как", заяви Петков. Той изтъкна, че се работи по електронен регистър на хората с увреждания, за какъвто настояват протестиращите. "Имахме разговор вчера с изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, така че ще направим каквото е необходимо като допълнителен ресурс, за да може този регистър да бъде въведен и да функционира пълноценно. Направено е не малко, но той не е в пълната си функционалност към момента", увери социалният министър.

Петков обясни и че ще се направи опит да се отделят инструментът социални услуги от социалните помощи, тъй като сега те са събрани в Закона социалното подпомагане. "Целта е наистина с новите социални услуги да се адресират индивидуалните потребности на хората с увреждания, както и паричната помощ, която се отпуска на такива семействата, именно с цел самите те да преценят от какво имат нужда, какви са общите и специфичните потребности на лицата и съответно да ги удовлетворят", каза още министърът.

От друга страна той посочи, че се работи и за обезпечаването на финансирането на програмите за лични асистенти. "Те също са важни за семействата на хората с увреждания, както и в дневните центрове да пробираме заместващата грижа като социална услуга. Тоест да може децата и хората с увреждания краткосрочно да останат в дневните центрове и по този начин да се освободят родителите и близките за известен период, без да абдикират от своята грижа за децата си. Това са стъпките, които обсъждахме и ще работим следващите седмици", зарече се Петков.

Водещи

Най-четени