Нямало как да се въведе сега електронно гласуване 26.04 | 18:43

Машинното гласуване е гаранция срещу фалшификации на резултати, казва Бойка Маринска

От iNews.bg

Електронното гласуване дава възможност на всички в страната и чужбина да упражнят правото си на глас по-лесно, а машинното гласуване ще бъде факт още на тези избори. Това каза народният представител от Реформаторския блок и член на Движение България на гражданите (ДБГ) Бойка Маринска в интервю за БНР-Пловдив.

Тя обаче предупреди, че въвеждането на електронното гласуване няма как да се случи бързо и веднага. "Необходимо е технологично време, тъй като, ако се прибърза, е обречено на провал. Нека на първите избори да се въведе експериментално, а в последствие и като устойчива практика", казва Маринска. Тя добави и че, за да има пълни гаранции, трябва да се въведе електронният идентификатор чрез документите за самоличност на гражданите. Маринска подчерта, че не задължителното, а машинното гласуване, е решение на въпроса с фалшифицирането на изборите. "Отстъпките, които ГЕРБ направиха днес, не са в никакъв случай леки. Нека припомня, че миналата седмица основните предложения на РБ бяха отхвърлени, но днес след проведената среща с участието и на лидерите на ДБГ и СДС, на премиера и на парламентрантите групи от мнозинството, се постигна едно балансирано решение и за гласуването в чужбина като се разкриват до 50 секции във всяка държава", отбеляза още Маринска.

"Предложението ни за машинно броене в минимум 500 секции, което беше отхвърлено миналата седмица, днес се прие от мнозинството, както и машинно гласуване ще има на следващите избори, като разчитаме и пилотно да се въведе и машинното преброяване, както днес се постигна договореност. За съжаление, мина в зала текстът, срещу който РБ беше категорично против - партиите на местните избори да са с еднаква номерация в цялата страна, тъй като смятаме, че така големите партии ще правят национална кампания, повече рекламна, отколкото състезание на личности и местни политики", обясни Маринска. Но изрази задоволство, че местните коалиции все пак остават след днешните преговори, а не отпадат, както се реши по-рано в зала. Попитана за лидера на ДСБ Радан Кънев и твърдението му, че РБ не бил реформаторски, Маринска каза, че пътят на единението не е този, по който той е поел. Когато един политик смята, че е естествен лидер на една формация, трябва да се стреми всички членове в тази формация да са обединени, а не да ги разделя. Така че, нека да направи опит да сплотява Блока, ако може, вместо да го разцепва. Само така ще има бъдеще РБ, посочи още Маринска.

Водещи