Обвиненият в шпионаж руски дипломат вече е напуснал България 30.10 | 17:38

Отказали сме виза и на готвения за нов военен аташе на Москва у нас

От Кристиан Костурков

Руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, предаде Нова ТВ.

В съобщението се посочва още, че поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му е предстояло да поеме поста "аташе по въпросите на отбраната" в руското посолство в София.

От МВнР уточняват, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.

Вчера МВнР връчиха нота на руския посланик, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат, разследван за разузнавателна дейност у нас, да напусне България. Преди това от прокуратурата съобщиха за разследване след сигнал на ДАНС, при което е установено, че в продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност. Според съобщението на прокуратурата руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас - първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Водещи

Най-четени