Опит за атентат срещу кмета на Видин 05.04 | 18:15

Под колата му било поставено самоделно устройство със запалителен коктейл тип „Молотов“

От Филипа Тодева

Кметът на Видин Герго Гергов и семейството му оцеляха по чудо тази нощ, след като срещу тях бе извършен опит за убийство. Неизвестните засега лица са планирали покушението, поставяйки под паркиран в двора на къщата автомобил самоделно устройство със запалителен коктейл тип "Молотов".

По случайност колата не се е взривила, тъй като фитилът е изгаснал. Така видинският кмет, съпругата му и двете им деца – деветгодишен син и няколкомесечно бебе са се разминали с фаталния край.  Герго Гергов забелязва, че има нередност около 10:30 ч. тази сутрин, когато излиза от дома си, за да присъства на публично събитие, организирано във Видин под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

След като вижда изгасналия фитил и разлятата течност под предната част на автомобила, той веднага сигнализира органите на МВР, които извършват оглед на мястото.  В изявлението си пред медиите видинският кмет заяви, че той и семейството му са оцелели тази нощ единствено по Божията воля и че има поредица от подобни деяния срещу него.

Той допълни, че обект на агресия е станал и семеен недвижим имот на председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов, който буквално преди дни подава сигнал за случая в полицията. "По всяка вероятност престъпните намерения са провокирани от твърдата политика, която води кметът на Видин по отношение стабилизиране на финансовото състояние на общината и в защита на интересите на гражданите", твърдят от общината.

Гергов коментира, че опитът за убийство срещу него и семейството му нарежда извършителите в категорията на най-жестоки престъпници. Той изрази надежда, че органите на реда ще реагират адекватно на тези действия и ще поставят под защита неговия живот и живота на близките му.

"Надявам се, че много скоро ще разберем кои са били извършителите и какви са целите им. Искам да уверя видинското гражданство, че техните интереси ще продължават да бъдат отстоявани и аз като кмет на Община Видин няма да позволя по никакъв начин злонамерени действия на трети лица да ощетят общината и нейните граждани. Много неща бих могъл да кажа, но предпочитам органите на реда да свършат своята работа. Получих уверение, че стореното няма да бъде оставено без последствия" – допълни кметът.

"Нашият дом е Видин, нашата партия е Видин и ние ще продължим да правим всичко онова, което трябва да бъде направено, независимо каква е цената, която ще трябва да платим" – категоричен бе Герго Гергов.

Водещи