Откраднали частица от мощите на Св. Йоан Кръстител на вечерня 11.04 | 16:30

За кражбата потвърди и секретарят на Сливенската митрополия

От Кремена Бедерева

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната от сливенския храм "Свети Димитър Солунски" на 2 април. Това потвърди секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев за БТА.

Кражбата станала по време на вечерня на 2 април, докато свещеникът за кратко влязъл в олтара. За нея веднага се разбрало, защото червеният восъчен печат на ковчежето с мощите бил счупен. До днес обаче за случилото се съзнателно не било съобщено в полицията, защото от митрополията се надявали, че извършителят може да осъзнае своята греховна постъпка и да потърси начин да върне частицата, преди намесата на властите, от които може да се изплаши.

Не можем засега да кажем за коя от частиците става дума, затова днес ще изпратя снимки от ковчежето с реликвата на проф. Казимир Константинов, който миналото лято откри Светите мощи при археологически разкопки, за да я определи той, каза Янев.

"Професорът много ми се накара по телефона, защо не сме осигурили надеждна охрана. Всички, които минаха да се поклонят, знаят, че до ковчежето през цялото време имаше поне двама души - свещеник, който миросваше поклонниците, и негов помощник, който след всяка целувка забърсва с миро мощехранителницата", обясни секретарят на митрополията.

Веднага след като се разчу за кражбата, в храма дошъл лично ръководителят на криминалистите - главен инспектор Йордан Данев, и е започнало разследване.

Светите мощи бяха донесени от Созопол, където се съхраняват постоянно, и бяха поставени в храма за поклонение на 29, 30 и 31 март и НА 1 и 2 април.

В Сливен не е забравена "мистериозна" случка отпреди петнайсетина години, когато от друг сливенски храм беше открадната плащеница, която след известно време се "върна" на мястото си, но "чудото" тогава остана в тайна.

Водещи