Очаквано, ветото на Радев върху НПК и надглавния прокурор падна 17.02 | 12:38

Със 103 гласа „против“, 76 „за“ и петима въздържали се промените в НПК останаха

От iNews.bg

Със 103 гласа "против", 76 "за" и 5 "въздържал се", парламентът преодоля ветото на президента върху промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщава БНР. Те предвиждат създаването на фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Мотивите на държавния глава подкрепят от БСП.

Депутатът Крум Зарков коментира, че с провеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

"Така и не разбрахте какво искате и как да направите. Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятия от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели", заяви Зарков.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде "независима и децентрализирана".

"Явно, изготвяйки тези мотиви, техните автори, са пропуснали много важни изменения в българското законодателство. През есента на 2016 г. съвсем ясно се определи, че прокуратурата вече не е централизирана структура. Тя запази своята единност, но прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия, а всички прокурори – на главния. И по този начин бе осигурена, тази независимост в работата на част от прокурорите като част  от съдебната система", подчерта Ципов. 

Депутатите обсъждат и друго вето на държавния глава - закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.

В мотивите си Радев посочва, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройство на територията, но въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно и в срок. На второ четене ще бъдат обсъдени и промените в закона за филмовата индустрия, тези за адвокатурата и закона за енергийната ефективност.

Водещи

Най-четени