Перничани поискаха оставката на Борисов на протеста пред МС 25.01 | 15:29

Жители на Сливен и на София се присъединиха към тях

От iNews

Жителите на Перник, които излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в града, поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова, предаде БНР.

За днес протестът приключи, но организаторите обявиха, че в понеделник ще се съберат в 12 часа пред Министерството на регионалното развитие със същите искания. Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ. Първоначални недоволните обявиха готовност да останат пред сградата на Министерския съвет до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им. 

Протестът е организиран от Инициативен комитет "Спаси Перник". Посланието е "Вода за Перник, вода за България!".

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник протестират пред сградата на Министерския съвет в София под наслов "Сурва от Перник". Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал, който трябваше да се започне на 24 януари и да завърши утре - на 26 януари.

"Не искаме водомор, искаме вода. Това е, което искаме като нормални граждани и нормални хора - чист въздух, вода, това са права на всеки един човек. Заради моите деца съм тук. Искам те да живеят нормално. Искам тази България да е нормална за всички и всички да имаме права", заяви пред БНР протестираща.

Протестът на перничани бе подкрепен от жителите на Бобов дол, които се оплакват от мръсния въздух в общината. Кметът Елза Величкова обясни:

"Ние трябва да сме единни в подкрепа на перничани. И ние сме си с нашите проблеми, нашият проблем е горенето на боклуци в ТЕЦ "Бобов дол", което трови хората от община Бобов дол, и аз като кмет съм върло против това и искаме да спре горенето на боклуци в ТЕЦ "Бобов дол".

Жители на Сливен и на София се присъединиха към протеста на перничани пред сградата на Министерския съвет: "Трябва всички хора, според мен, да са единни при един такъв сериозен проблем и трябва да се намери начин да се реши. На плаката пише: "Не спете. Борете се за живота си".  

Водният режим в Перник започна на 18 ноември миналата година. В комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем. Той информира, че загубите на вода в града са 75%. От следващата седмица започва ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са осигурени средства, потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов. 

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за Перник.

Според концесионера "Софийска вода" няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишаване на цената на водата за столичани. 

Във вторник се свиква извънредна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се решава дали да се позволи да се ползва ВиК мрежата на града. Кметът Йорданка Фандъкова и общинските от ГЕРБ, БСП и Патриоти за София заявиха готовност да се помогне на перничани, стига да не бъде създадена криза с водата на София.

 


Водещи

Най-четени