Плащаме скъп бензин, защото сме с една рафинерия 18.03 | 13:51

Високите цени не са заради монопола върху данъчните складове, казва Андрей Делчев

От Кристиан Костурков

Високите цени на автогоривата у нас се дължат предимно на липсата на повече рафинерии в страната. Такова мнение изрази пред bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Паралелно с това за по-виските цени влияние оказва и това, че технологията в тази рафинерия към момента позволява около 63-64% от всеки преработен тон суров петрол да се превръща в течни горива, а останалото количество остава за нискоценови продукти. Делчев даде пример с рафинерии в Европа, където процентът на висококачествените течни горива достига до 91. Председателят на БПГА припомни, че в момента "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" осъществява мащабна инвестиция и модернизация на съоръженията си. След приключването на проекта рафинерията вече ще произвежда по-големи количества високоценови продукти.

Паралелно с това влияние за високите цени на едро на течните горива у нас оказва и факта, че бургаската рафинерия не работи с пълния си капацитет. Според думите на Делчев тя може да преработва по 7.5 млн. тона суров нефт годишно, а в момента рафинира по-малко от 6 млн. тона от черното злато.

Делчев отрече теорията, че причината за високите цени на едро на течните горива е в монопола на данъчните складове у нас. Според него тези данни са остарели и сутуацията у нас се е променила значително през последните някоплко години. От 73 петролни бази у нас, едва 4 са на един и същи собственик, обясни Делчев.

Водещи

Най-четени