Повече от 25 души се натровиха с храна по европрограма 30.03 | 09:41

Сливенска фирма осигурявала продуктите, довели някои от тях дори до болница

От iNews.bg

Над 25 души от град Николаево, селата Едрево и Нова махала, община Николаево и от село Зимница, община Мъглиж, са с признаци на хранителна интоксикация. Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 часа на 29 март на дежурния телефон в РЗИ - Стара Загора. Незабавно е изпратен екип.

До сутринта на 30 март броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно броят им да нарасне. Хоспитализирани са петима души - едно дете на 1,5 г. и трима мъже и една жена в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович”. Състоянието им е добро.

Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите установи, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Ще бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. РЗИ - Стара Загора уведоми РЗИ - Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните - Сливен да се извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенифициенти по програмата "Топъл обяд". Предприемат се всички необходими противоепидемични мерки от страна на РЗИ - Стара Загора.

Водещи

Най-четени