Подготвяме АЕЦ „Козлодуй“ за стрес-тест 22.03 | 15:39

За подготовката на теста ще бъде уведомена МААЕ

От Елена Коцева

България започва подготовка за провеждането на т.нар. "стрес – тест” на атомната електроцентрала в Козлодуй.

Това е договорено на среща между премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, изпълнителния директор на "АЕЦ Козлодуй” Костадин Димитров, зам.-изп.директор на "АЕЦ Козлодуй” Александър Николов и директора на "Безопасност икачество” в централата Митко Янков.

Проверката ще включва седем основни критерия – местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи – конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.

За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.

След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ "Козлодуй”, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.

При допълнителни изисквания за проверка на сигурността от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.

iNews припомня, че вчера бе решено да се проведат такива тестове във всички ядрени централи в Европа

Водещи

Най-четени