Пожарникарите в протестна готовност 19.01 | 09:45

Искат отмяна на новото им работно време

От iNews.bg

Пожарникари на крак в цялата страна, но не заради авария или друго бедствие, а заради нова наредба за работното им време. Синдикатите на огнеборците заявиха готовност да протестират, а ресорният министър Младен Маринов вече ги е уверил, че исканията им за отмяна на новите правила са чути и спорната наредба ще бъде преразгледана. Те обаче остават в протестна готовност.

Наредбата, която е обнародвана миналия петък, слага край на 24-часовите дежурства на екипите. Вместо да застъпват и да си тръгват заедно, те ще работят на различни смени. Ръководителите им ще избират между 8, 12 и досегашните 24-часови.

"Преди години беше направено това, видя се, че не е удачно и сега за втори път се опитват да го въведат като практика, смесването на работното време”, коментира Иван Димитров, Синдикална федерация на служителите в МВР – Русе.

"Това може да доведе до забавена реакция по време на произшествие”, обясни Светлин Василев от Областния съвет на НСПС "Огнеборец” – Монтана.

"Нарушава се ритъмът на работа. Представете си, че сутрин застъпват 8-10 или 12 човека, говорим за такъв брой състав в най-големите структури на службите,а след 16 часа останат 7 човека или 8”, обяснява инж. Венцислав Станков, президент на НСПС "Огнеборец”.

Според експертите така ще бъдат застрашени животите и на огнеборците, и на хората, които се нуждаят от помощта им.

"Пожарникарите, като отидат на произшествие, дори без да си говорят, знаят кой какво върши и в момента, в който му извадят служител от екипа, няма кой да му помогне на мястото на пожара”, обяснява Светлин Василев.

"Това всичко рефлектира както върху нас, така и върху вас. Когато има намалени оперативно тактически възможности, това води рискове до невъзможност за евакуация на хората и отработване на произшествието с максимално намаляване на загубите”, обяснява инж. Станков. "Тук се дава право на ръководителите на структури да решават кой служител в каква продължителност, по кое време на денонощието да бъде на оперативно дежурство”.

"За да нямаме извънредни часове, нас ни пускат, освобождават ни от дежурство, казват му компенсации”, обяснява Иван Димитров.

"Има едни минутки домашната смяна, която е на подсилване, докато дойде”, обяснява Ивайло Стоянов, Синдикална федерация на служителите в МВР – Благоевград.

"При нас най-важното нещо: първоначалните минути са най-важни във всяко едно произшествие – да отидат колкото се може повече хора и да локализират нещата в самото му начало”, заявява Иван Димитров.

Най-четени