Потоп в ловешкото село Дерманци - 51 л/кв.м 17.04 | 14:10

Обилни валежи се изляха в цялата страна, най-много в Оряхово и Силистра

От iNews.bg

51 л/кв.м дъжд са паднали в луковитското село Дерманци за изминалото денонощие. Това е най-високото количество валеж, измерено в Ловешка област за последните 24 часа, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Въпреки обявения оранжев код, на други места в областта не са паднали толкова много валежи. В Ловеч са измерени 18 л/кв.м, в Борима - 20 л/кв.м, в Тетевен - 26 л/кв.м, в Троян - 14 л/кв.м.

Най-обилни средни валежи са отчетени в Оряхово и Силистра - 17 л/кв. м, уточняват от НИМХ към БАН. Данните са за последните 12 часа - от 21.00 ч. в неделя до 9.00 ч. Днес. 15 л/кв.м са отчетени в Благоевград; в Сандански - 13 л/кв.м; в Казанлък - 12 л/кв.м; в Кнежа, Плевен, Велико Търново, Свищов, Русе, Разград - 11 л/кв.м; в Пазарджик - 10 л/кв.м, в София - 7 л/кв.м.  

Обилни валежи и в страната

В 20 области в страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, в останалите 8 – жълт код. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Шумен, Варна, Разград, Силистра и Добрич.

Очакват се значителни валежи с количества на места до 50 л/кв. м.  

За останалите осем области в страната е в сила жълт код за валежи. В областите Видин, Монтана, София, София-Област, Кюстендил, Благоевград, Перник и Пазарджик се очакват валежи до 30-35 л/ кв.м. 

През нощта времето ще се задържи облачно и в почти цялата страна ще продължи да вали дъжд. Без валеж ще бъде над югозападните райони. Минималните температури между 2 и 7 градуса, в София - около 3 градуса.  

Валежите във вторник намаляват, после започват пак

През деня във вторник над източната половина от страната все още ще има валежи, но след обяд и там ще спрат, а облачността от запад временно ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб източен, в Източна България умерен северен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, в югозападните райони до 20 градуса, в София - около 14 градуса.  

В нощта срещу сряда от северозапад ще започне ново увеличение на облачността и валежи. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за април.  

Над планините облачността ще е по-често значителна, през деня с временни разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа слаб, по-късно през деня до умерен югоизточен вятър, само по най-високите части на Рила и Пирин умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 6 градуса, на 2000 м - около 0 градуса.  

По Черноморието ще има валежи от дъжд, които в следобедните часове ще спрат, а по-късно и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са в интервал между 10-13 градуса. Температурата на морската вода е 10-12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 

Едва в събота и неделя се очаква плавно затопляне на времето, като сутрешните температури отново ще бъдат ниски. Валежите през почивните дни ще спрат и навсякъде ще се установи слънчево време.  

Водещи