Почти никой не знае до кога трябва да вози в кола детето си в столче 26.09 | 14:37

Над 60% от пострадалите деца в ПТП са били пътници в автомобил

От iNews.bg

Над 90% от хората в България не знаят, че децата трябва задължително да се возят в детско столче докато не достигнат височина от 150 cm. Тези данни от национално проучване бяха цитирани от заместник-председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Анжелина Тотева по време на открит урок по пътна безопасност пред децата от столичното 199 ОУ "Свети Апостол Йоан Богослов". Инициативата е част от Втората национална кампания, в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти и се организира от Българския червен кръст, с подкрепата на ДАБДП и Пътна полиция.

"В темата за пътната безопасност, както и във всички обществено значими теми, централно място заемат нашите деца", подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ институциите съвместно с българските училища имат основен приоритет да засилят вниманието на децата и учениците към поведението им на пътя и да ги научат на основните правила за безопасност. Тя акцентира и че се работи за осъвременяване на методиката на обучение.

Над 60% от децата пострадали при пътни инциденти в България, са били пътници в превозни средства, стана ясно от нейното изказване. "Затова и също толкова важно е да се провеждат целенасочени информационни кампании и хората да имат точна и ясна информация, за да осигурят най-безопасни условия в превозното средство за своите деца", каза още заместник-председателят на държавната агенция.

В рамките на днешното събитие се проведе и викторина с учениците от 199-то ОУ. След това децата получиха и открит урок как се пресича безопасно от служителите на Пътна полиция. След края му, учениците поставиха детски обувки на пешеходна пътека, с което бе почетена паметта на загиналите деца в автомобилни инциденти в България.

Събитието е част от инициативите в рамките на Европейския ден без загинали по пътя – 26 септември.

Водещи

Най-четени