По-засилено изучаване на български искат нашите в Германия 28.05 | 16:37

Съхраняване на родното самосъзнание и култура бяха основните теми на разговора им с Илияна Йотова

От iNews.bg

Възможностите за по-засилено изучаване на български език и признаването му за матуритетен обсъдиха с вицепрезидента Илияна Йотова представители на български дружества и съботно-неделни училища в Германия. Вицепрезидентът се срещна с тях във Франкфурт на Майн, където заедно с българската общност ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В продължилата над два часа среща представителите на българската общност поставиха редица теми пред Илияна Йотова, като основните бяха свързани със съхранението на българското самосъзнание и българския език и разпространението на българската култура. Вицепрезидентът посочи, че признаването на българския език за матуритетен е въпрос на национални законодателства и двустранни споразумения.

"Акцент в политиката с българите в чужбина са усилията ни за опазването и разпространението на българския език", изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че е необходимо да се стимулира интересът и да продължи обучението по български език и в по-горните класове.

Вицепрезидентът определи съботно-неделните училища като най-големия успех в политиката с българите в чужбина. Но и те са изправени пред редици проблеми като липса на достатъчно квалифицирани преподаватели и липса на помещения за осъществяване на дейността им. Основен е проблемът с удостоверяването на владеенето на български език. Редица деца от чужбина искат да получат висше образование в България, но нямат сертификат за владеене на български език. Обсъдена бе и възможността за признаването в немската образователна система на българския като втори чужд език.

Необходимостта от завръщането и увеличаването на лекторатите по български език в чуждите университети също бе сред основните теми на разговора.

Присъстващите на срещата с вицепрезидента подчертаха, че идеята й за създаване на Български културен институт по примера на "Сервантес" или Гьоте институт ще реши много от проблемите с опазването, признаването и разпространението на българския език.

Илияна Йотова сподели идеята да се разширят постановленията на Министерски съвет за обучение на българи от историческите диаспори във висшите учебни заведения в България и по тях да могат да се обучават и българи от новата емиграция. "Трябва да привлечем тези млади хора, след завършването си може да останат в България, която изпитва недостиг на работна ръка", подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова представи концепцията си за работа със сънародниците ни зад граница. "Липсва целенасочена политика на българската държава с българите в чужбина. Лозунгите "Върнете се в България!" не са реалистични. Всеки е избрал къде да живее и да се развива, но аз съм убедена, че можем да работим заедно за вашия просперитет и просперитета на България", изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи желанието на много от българите зад граница за съвместни проекти с българската държава.

Широко одобрение срещна проектът на вицепрезидента за интернет платформа за връзки на българите от цял свят помежду им и с българската държава.

В делегацията, ръководена от Илияна Йотова, е и проф. Искра Баева, член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

Водещи

Най-четени