По-малко убийства, но повече грабежи, отчита МВР 30.01 | 16:51

С 84% по-малко миграционен натиск има по границите ни, отбеляза Валентин Радев

От iNews.bg

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев предостави информация по четири основни теми - състоянието на средата за сигурност, резултатите от неформалния съвет "Правосъдие и вътрешни работи", социалната политика на МВР и засилване на капацитета на зоополицията. 

Той подчерта, че едно от основните събития през месеца бе състоялият се на 25-26 януари неформален  Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". В рамките на форума бяха обсъждани въпросите за по-добро управление на миграцията, Общата европейска система за убежище и сигурността на границата. Целта бе доближаване на мненията, обобщи вътрешният министър. Той подчерта, че това е задачата на нашето председателство - заедно да постигнем по-добра сигурност на европейските граждани.

"Почти всички подкрепиха предложението на България за убежище – Дъблинският регламент  да бъдe разглеждан текст по текст", подчерта министър Радев и изрази задоволство от свършената от експертите работа в това направление. По отношение на миграционния проблем, вътрешният министър посочи, че участниците във форума се фокусираха върху един от важните детайли – какви са първопричините на миграцията. В този смисъл е важно не само Европа, а и останалите държави да отговорят на този въпрос, допълни той. По време на проведения неформален съвет бяха обсъдени и възлови теми, свързани с активното противодействие на трафика на хора, чувствителни стоки и товари, обмен на информация, както и присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона.

Последователните усилия, които полагаме, дават положителни резултати – отчете министърът на вътрешните работи във връзка със състоянието на средата за сигурност. Той направи сравнителна съпоставка на данните за полицейската работа , които сочат повишаване на разкриваемостта при редица видове престъпления. През декември 2017 г. регистрираните престъпления средно на ден са 227, докато през ноември те са 265. Умишлените убийства са с 18,2% по-малко, забелязва се обаче със 7.9% увеличение на грабежите, а с 8.3 % е намалението на кражбите. Посегателствата спрямо МПС бележат  значителен спад от -32,3%. Намаление с над 20.4 на сто се забелязва и при престъпленията с наркотици. Повишена е и разкриваемостта на престъпленията през 2017 и в сравнение с 2016 г. има 100% увеличение на разкриваемостта на убийствата. С 84 % е намалял миграционният натиск по границата, отчете още министър Радев.

Вътрешният министър отдели и специално внимание на извършеното от ръководството на МВР и правителството в сферата на социалната политика. Припомни, че през изминалата година бяха отпуснати и изплатени 17.5 млн.лв. за униформи на служителите, по 480 лева на служител бяха изплатени. Договорени бяха допълнителни 100 млн. лева, като най-вероятно изплащането ще започне през март – добави министър Радев , акцентирайки, че  постепенно и регулярно се повишава заплащането на полицейския труд, през 2019 г. също ще има увеличение. Всичко това доказва, че трудът на полицаите е оценен по достойнство. Оценява се повишената разкриваемост на престъпленията - убийства, грабежи, кражби, МПС, както и постигнатата заедно с Агенция "Митници" по-голяма събираемост и разкриване на престъпления, свързани с данъчни измами. Няма забележка за работата на полицаите и от нашите партньори. Усъвършенства се взаимодействието с прокуратурата. Над 1400 нови полицаи и такива с полицейски функции са назначени, които ефективно да противодействат на конвенционалната престъпност. Повиши се капацитетът за охрана на границата. Напусналите по различни причини служители са малко над 300. Рейтингът на МВР се покачи и стигна 46%. Това е оценка за работата на полицаите, допълни още министър Радев.

Надградихме първоначалните стъпки с оглед засилване капацитета на зоополицията. България е втората страна в Европа, която ще има зоополиция, подчерта вътрешният министър. През изминалата година полицейските служители положиха сериозни усилия за разследване на престъпления срещу животни. До момента има 298 сигнала за проявена жестокост към гръбначни животни, като над 20 % от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава, допълни гл. комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП.  С цел повишаване на ефективността на работата  в това направление се включват 433 –ма разследващи полицаи, изявили желание, които не са заели допълнително отпуснати бройки.  При възникнал инцидент с животно те ще реагират преимуществено, тъй като са запознати с процедурите при предприемане на действия при такива сигнали. Това не са служители извън щата и ще съвместяват няколко дейности, обясни Терзийски. В рамките на ефективното противодействие на този вид престъпления са предприети мерки за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Стартира и процедура по обозначаване на общо 28 автомобила, като към днешна дата вече 25 от колите са готови. Те ще бъдат предоставени на служителите, които ще отработват такъв вид местопроизшествие. Проучва се и опитът на Холандия за обучение  в това направление и вероятно служители на МВР ще преминат курс в холандската академия, допълни още директорът на ГДНП. Той уточни, че МВР е контролен орган, така че  дейността по закрила на животните ще се извършва съвместно с органите на Министерството на земеделието и общинските фирми като Екоравновесие, както и с общинска полиция.

В края на редовния месечен брифинг  министър Радев награди екипа на предаването на Нова телевизия "Господари на ефира" с плакети на МВР. Той  благодари на журналистите Йордан Йорданов, Димитър Върбанов, Владислав Василев и на оператора Росен Василев, работили месеци наред  по случай в Павликени и показали деяние на служители на реда, което може да се сравни с престъпление. От името  на ръководството на МВР той изрази благодарност на екипа за изявената гражданска позиция и им пожела бъдещи успехи.

На редовния месечен брифинг присъстваха заместник-министрите Красимир Ципов и Милко Бернер, както и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.  Министър Радев съобщи в аванс, че през месец февруари ще е годишният брифинг на МВР, на който ще бъдат представени обобщени данни за цялата 2017 г.

Водещи