Православната ни църква отново номинирана за Нобелова награда 19.01 | 14:53

Наследници на спасените ни евреи през войната внесоха кандидатурата й нобеловия комитет

От iNews.bg

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради приноса й за спасяване на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Това е втората номинация за Нобелова награда за мир на БПЦ, гласи съобщение на сайта на Светия синод.

В него се уточнява, че номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, от професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепена с подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

"Тази номинация сама по себе си е голямо признание за Българската православна църква, която винаги, независимо колко тежки и сложни са обстоятелствата и времето, се е придържала към високите християнски идеали и на дело проявява любовта към ближния. Онази любов, в която страх няма, защото съвършената любов пропъжда страха (1Йоан 4:18)", се изтъква в съобщението на Светия синод.

В него се казва, че по време на Втората световна война, отделни лица с риск за живота си, са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване, но БПЦ е единствената верска институция на територия под контрола на Хитлер, която открито и официално заявява своята позиция.

Със своята решителност и последователно следване на евангелските нравствени идеали БПЦ, начело с екзарх Стефан и с целия Свети синод, сред които са Видинският митрополит Неофит, Врачанският митрополит Паисий, Пловдивският митрополит Кирил (по-късно български патриарх), изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в диоцеза й. Тя вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Кои ще станат тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври, посочват още от Синода. И припомнят, че това е втора номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир.

Тя бе номинирана през 2013 г. за 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев - заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

Забележителното при настоящата номинация обаче е, че тя идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел, се подчертава в съобщението на БПЦ.

Най-четени