Проверки за безопасността на труда разпореди Калфин 09.04 | 16:20

Готвят се промени в закона и по-строги санкции за некоректни работодатели

От Кристиан Костурков

Сериозни проверки на безопасността на труда разпореди вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след трагичния инцидент със срутилия се хотел в курорта "Слънчев ден". "Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот", заяви той. Калфин е инструктирал контролния орган и да обръща специално внимание на консервацията на строителни обекти преди началото на туристическия сезон.

Ресорните институции ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудови договори, особено когато нерегламентираният труд води до тежки физически увреждания и смърт, заяви още Калфин по повод трагедията край Варна. "Вече проведох разговор с министърът на правосъдието Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите да подготвят законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата", каза още Калфин. И допълни, че ще бъде предложено увеличаване на паричните санкции за работа без договор.

Вицепремиерът изрази надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент с хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден". Според сега действащия Наказателен кодекс, санкцията за някой, който изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва с до 3 години затвор или с пробация, както и с обществено порицание, допълват още от Министерството на труда и социалната политика.

Най-четени