Проверяват за археологически находки трасето на интерконектора с Гърция 08.08 | 11:15

С това започват реалните действия по подготовката на строежа на тръбата

От iNews.bg

"Ай Си Джи Би" АД обяви с решение на изпълнителните директори на дружеството Националния археологически институт с музей при БАН за изпълнител на обществена поръчка за извършване на археологически проучвания на археологически обекти, установени на трасето на междусистемната газова връзка Гърция-България. Договорът за възлагане на обществената поръчка е подписан на 6 август.

Изпълнителят - Национален археологически институт с музей при БАН - се ангажира да изпълни археологически разкопки на предполагаеми археологически обекти, установени в процеса на проектиране и попадащи в сервитута на газопровод IGB, както и наблюдение на строителните дейности, съобразно изискванията на Закона за културното наследство. Стойността на договора е 1 893 010 лв. без ДДС и обхваща проучването и наблюдението на 58 обекта по 150-километровата дължина на газопровода на българска територия.

Национален археологически институт с музей – БАН е научна организация с доказан опит в археологическите проучвания, извършвани по време на реализацията на значими инфраструктурни обекти в България. Разполага с достатъчен брой подготвени екипи от археолози, покриващи изискванията на Закона за културното наследство, и възможността да изпълнява едновременно археологически разкопки на до 10 обекта.

Срокът за извършване на предвидените археологически разкопки е до 3 месеца от възлагането им, а наблюдението ще се извършва през целия период на строителството. С възлагането на археологическите проучвания ICGB пристъпва към полеви действия по подготовка на трасето за фактическото стартиране на строителството на газопровода. С реализацията на инвестиционното намерение инвеститорът ще предприеме всички необходими мерки за опазване на културното наследство на България и недопускане на каквито и да е било действия, които могат да застрашат обектите, установени по трасето на газопровода.

Водещи

Най-четени