Прокуратурата: 77% спад на телефонните измами, намаляват и убийствата 04.03 | 19:46

Милева посочи, че въпреки трудната 2020 г., благодарение на ефективното взаимодействие на държавните институции е постигнат значителен спад на престъпността

От iNews.bg

Затвърждава се тенденцията за намаляване на престъпността в България. На този фон се наблюдава спад на телефонните измами със 77% . От 2011 г. насам убийствата намаляват и се увеличава разкриваемостта им. Това отчетоха на съвместна пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Милева посочи, че въпреки трудната 2020 г., благодарение на ефективното взаимодействие на държавните институции е постигнат значителен спад на престъпността.

"Противодействието на конвенционалната престъпност е сред най-чувствителните за обществото теми, свързани с дейността на МВР. Отчитайки това, министерството прилага мерки за ефективна превенция”, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Говорителят на обвинител номер едно обясни, че през 2020 г. са се провели 1 249 специализирани операции на територията на 3 090 населени места в страната. 

"Още в самото начало на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет на Прокуратурата борбата с битовата престъпност. В резултат на действията са разкрити 2 306 престъпления, а като обвиняеми са привлечени 1 186 лица”, допълни тя.

Тя коментира и нападението над журналиста Слави Ангелов, като поясни, че благодарение на бързите действия на МВР, Прокуратурата е повдигнала обвинение на трима души. 

"Осъдено на пробация заради хулигански действия спрямо журналист бе и едно лице, което по недопустим начин се опита да възпрепятства работата на Полина Паунова. Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, категоричен беше говорителят на обвинител номер едно.

Иванов отбеляза, че благодарение на съвместните действия на Прокуратурата и МВР се наблюдава трайно намаление на кражбите, грабежите и противозаконните отнемания на превозни средства.

Като приоритет на Прокуратурата и МВР през изминалата година Милева посочи противодействието на телефонните измами.

"Жертвите на телефонни измами са най-уязвимите хора от обществото - възрастните и децата. В борбата с тези измами се включиха и много други институции като КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст, мобилните оператори и банковите институции, които си взаимодействаха”, каза Милева. 

От отчета на мобилните оператори става ясно, че през 2020 г. е имало над 29 049 позвънявания с цел телефонни измами, спрямо над 222 605 през 2019 г.

"В резултат на ефективната координация между институциите постигнахме значителен спад на телефонните измами и той е около 77%”, информира говорителят на главния прокурор.

Сумата, придобита от тази престъпна дейност през 2018 г. е била над 8,4 млн. лева, през 2019 - 3,8 млн. лева, за да се стигне до 520 000 лева за 2020 година, отчете Милева, като поясни, че тенденцията е за намаляване на този род престъпления.

Иванов обясни, че броят на регистрираните довършени умишлени убийства намалява с над 50% от началото на 2011 г. досега. През 2020 г. са регистрирани 66 убийства, което като брой е със 17 по-малко от 2019 г. Има само едно неразкрито, по което работата продължава. 

"При убийствата показваме статистика за малко по-дълъг период - от 2011 г. насам. Ако направим сравнение, се наблюдава една трайна тенденция за намаляване на убийствата и увеличаване на разкриваемостта”, коментира главният секретар на МВР.

Ключов приоритет в работата на ПРБ и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици, заяви още Милева.

Със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

Акцент в изявленията на говорителя на главния прокурор и главния секретар на МВР бяха и други действия на държавните институции по опазване обществения интерес, борбата с икономически престъпления, корупцията и др.

В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1 426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба (НСлС), която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление.

В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.

По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

Водещи

Най-четени