Променят датите за матурите, дистанционното обучение се удължава 26.03 | 11:45

Ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения

От iNews.bg

Дистанционното обучение може да продължи до 13 април, а датите на матурите вероятно ще бъдат променени, като е нужно това да се съгласува с висшите учебни заведения. Това каза в "Здравей, България" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той успокои учениците и родителите от ефира на Нова телевизия, че годината няма да бъде обявена за нулева заради грипната ваканция и пандемията от коронавирус.

Ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. "В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение (б.а. за отлагане на датите за матури), тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема", заяви Вълчев.

"Много вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-ти април. Очакваме днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции", добави той и обясни, че е много вероятно датите за абитуриентските балове да бъдат отложени.

"Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно", изтъкна министърът.

"90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри", каза още той.

Относно баловете министърът обясни, че не се занимават те с утвърждаване на графика, тъй като училищата решават.

"Много вероятно е да има отлагане на баловете. Предполагам, че всички се настройваме за един изместен график през тази календарна година", допълни Вълчев.

Водещи

Най-четени