Протест на служители на „Брикел“ пред централата на „Да, България“ 31.08 | 16:52

Към тях се присъединиха синдикалисти и миньори от мини, доставящи въглища на ТЕЦ-а

От iNews.bg

Днес пред офиса на движение "Да, България" се събраха група от работници и служители на "Брикел”, с намерението да връчат на представител на движението подписана Декларация, в която изразяват възмущението си от атаките, които получават от страна на Владислав Панев - съпредседател на "Зелено движение” и общински съветник в София от "Демократична Българи”. Според работниците на "Брикел” г-н Панев ги атакува безпричинно чрез многобройни публикации и снимки в социалните мрежи.

Според работещите в комплекса димът от котела, който често бива коментиран, е нормално състояние на разпалване на въглищен котел, каквото разпалване се извършва и от останалите три централи в района. Дошлите в София хора от колектива на предприятиято, считат, че непрестанните нападки към "Брикел” водят до формиране на обществено мнение, носят негатив на дружеството и заплашват техните работни места.

Въпреки, че групата работници чакаше пред офиса на движението, нито един от намиращите се в сградата, не излезе, за да приеме тяхната декларация. За това, документът бе оставен пред вратите на "Да, България!".

Подкрепата си към исканията на "Брикел” заявиха и синдикатите от КНСБ и КТ Подкрепа. Техни представители присъстваха на събитието и също бяха подготвили декларации.

Към работниците от Брикел и синдикатите, се бяха присъединили и представители на няколко въглищни мини, за които Брикел е основен контрагент, на когото пласират произведената продукция. От мините обясниха, че за тях затварянето на "Брикел” означава неизбежен бърз фалит и на техните дружества и отправиха апел да се обърне повече внимание и на прилежащите дружества, които са силно зависими от работата на големи производители като "Брикел".

Исканията на "Брикел" са свързани с осигуряване на възможност за конструктивен диалог и обединяване на усилията на дружеството за създаване на зелено производство на енергия с организациите и партиите, които традиционно защитават въпроси, касаещи екологията.

"Считаме, че атаката е целенасочена и цели дискредитиране на "Брикел" като структуроопределящо предприятие за отрасъла", каза Валентин Костадинов, председател на синдикалната организация към "Коул Енерджи" към КТ Подкрепа.

Недоволните работници и граждани заявиха, че са наясно, че извършването на зеления преход ще се случи! Считат обаче, че обществото и "Брикел” гледат в една посока. Всички те, като част от енергийния център на България, искат и търсят икономически и технически обосновано решение за чисто производство. Но също така е ясно, че е необходимо да се извърши преход към екологично производство на енергия. За тях моменталното затваряне на електроцентрали и рудници не е преход. Те акцентират, че не това е политиката и на Европейския съюз и смисълът на Зелената сделка.

С декларацията, която адресират до всички жители на Гълъбово, движение "Да, България" и "Зелено движение", където членува Владислав Панев, те изразяват своята тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу "Брикел" и опитите за посегателство върху доброто име на сектора и търсят подкрепа в отстояване на истината срещу опитите на медиите да прехвърлят отговорността за нерешените и трупани с години проблеми в сектора, към комплекса Марица изток.

В декларацията си работниците на "Брикел" пишат:

"Моментът е много труден за българската енергетика. Изборът, който предстои във връзка с трансформацията на сектора в контекста на Европейската зелена сделка е решаващ за икономическото развитие на България. Застрашени са работните места на хиляди енергетици и миньори.

Притеснително е, че ако не успеем да реализираме благоприятно зелената трансформация от експортно ориентиран отрасъл с принос към БВП, сектор Енергетика ще претърпи сериозни щети".

Най-четени