Проф. Александър Маринов: ГЕРБ ще падне от власт 10.05 | 18:34

Воплите на премиера Бойко Борисов, че няма да подаде оставка, означават, че точно това ще стане, прогнозира анализаторът

От iNews

Евроизборите са битка за възстановяване на европейския характер на битието ни. Това каза пред Радио "Фокус" политологът проф. Александър Маринов. Според него предизборната кампания у нас показва, че политиците не могат или не искат да говорят за същинските въпроси, засягащи кампанията. 

"Тази немощ добре кореспондира със засилващата се нагласа на обществото и гнева му към недъзите на управляващите. Начинът, по който се управлява държавата ни, и поведението на управляващите нямат нищо общо с евростандартите", каза още той. Хората искат да живеят и работят по правила, валидни за всички, за да имат нормален живот. Решаването на този проблем минава през тези избори. Няма как да се строи върху развалини, обясни политологът. 

Според него в момента няма алтернатива, която да припознаем като ново начало, има много лоши и по-малко лоши. По думите му в някои случаи бунтът е неизбежен, за да дойде сериозния набор от критерии и да започнем да избираме на друг принцип. Според Маринов европейските избори са точката на пречупването. 

Вероятно ще минем през междинни състояния. Няма кой друг да създаде нова институционална система и нов начин на правене на политика, освен обществото. Мощната тенденция на ГЕРБ си отива, едва ли ще изчезне, но методът на управление чрез страх и купуване вече не работи. Според него от ГЕРБ ще загубят изборите, което ще доведе до нова политическа ситуация. Хората искат да премахнат статуквото. 

Воплите на премиера Бойко Борисов, че няма да подаде оставка, означават, че точно това ще стане, прогнозира анализаторът. Според Маринов ще има предсрочни парламентарни избори преди местните, не е изключено страната да мине през фаза на преходно състояние. 

БСП с коалиция ще дойде на власт, но тя не може да предложи много по-добро управление и няма да просъществува дълго време. Тогава ще се появи нещо по-различно, чиято заявка в момента не се вижда, смята политологът.

Водещи