Проф. Тодор Кантарджиев: Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове 08.07 | 13:30

Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболяемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите събирания на близки и роднини

От iNews.bg

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус.
 
Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболяемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите събирания на близки и роднини.
 
"Броят на новите доказани случаи расте от 12 дни и вече имаме седмици с повече от 100, 150 заразени дневно, което води до някои необходими анализи, които ежедневно на срещите си обсъждаме. Засега се увеличава контролът на въведените у нас мерки. С удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски. Носенето на маски е задължително и в градския транспорт. Мога да кажа, че вече берем плодовете на абитуриентски балове, на масови събирания, така както преди 10 дни беряхме плодовете от събирания и празненства", допълни проф. Кантарджиев.
  
Важно е в болниците да не се допуска разпространение на заболяването, уточни проф. Кантарджиев. Необходимо е стриктно спазване на правилата за работа и все повече болници да се включват, за да се поемат новите случаи, каза още той. Важен е и контролът на работодателите в големите работещи колективи, подчерта професорът.

Водещи

Най-четени