Радев: Новият главен прокурор трябва да се смел и отговорен към гражданите 12.06 | 11:59

Той призова за ясни критерии, прозрачна процедура и добра аргументираност на номинациите за наследник на Цацаров

От iNews.bg

Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор – ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор – критерии  и обществени очаквания". За участие са поканени представители на неправителствения сектор – организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални  организации на юристи.

Държавният глава вече проведе срещи по темата с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и на ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. При откриването на кръглата маса президентът посочи, че проведените консултации с представителите на съдебната и изпълнителната власт са "ясен сигнал за голямата значимост на избора на следващ главен прокурор и необходимостта това събитие да стои във фокуса на общественото внимание".

"Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие", заяви Румен Радев. Президентът посочи, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид отредените по Конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. "Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността", допълни държавният глава.

Президентът постави въпроса за конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора - високия етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успеха на неговата бъдеща дейност, заяви Румен Радев.

"Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", заяви Румен Радев. Държавният глава посочи, че целта на консултациите е те да насочат  фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор, поканен на кръглата маса днес.

Водещи

Най-четени