Радев: Образование, детско здравеопазване и младите семейства да са приоритет на политиците 28.01 | 11:43

Бях и ще продължавам да съм бариера пред лобисткото законодателство, каза той в годишния си отчет

От iNews.bg

Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни теми и да стимулира дебата между институциите и гражданите, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес. Отчетът няма да бъде самореклама, защото оценката я дава обществото. По-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети. Това каза президентът Румен Радев по време на отчета за дейността на президентската институция, предаде репортер на БГНЕС.

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последно това е усъвършенстването на изборното законодателство. За първи път и Народното събрание започна дейността да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно отношение и на останалите институции, подчерта президентът.

Той отбеляза и че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите през годината.

"Моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и Конституционния съд, добави Радев.

Имаме нужда от дългосрочни реформи. Най-важна е инвестицията в хората, обаче. Затова в КСНС ще търся решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови организационни и финансови механизми в 3 основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет, категоричен е Радев. Трябва да си поставим високи цели, например на следващия международен тест PISA да сме започнали устойчиво движение нагоре към средните европейски нива. Предприетите от правителството мерки са в правилната посока, но те са недостатъчни като обхват и иновативност, каза още президентът.

Ще продължа дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи подобряване на независимостта на съдебната власт, подобряване на баланса на институциите, разширяване на правата на гражданите. Ще продължа и в усилията си за борбата с корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган за активни инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи, каза Радев.

Мой основен приоритет е, че ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за модернизация, за повишаване на социалния статус и мотивацията.

Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството. Има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа. Имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски темп, изброи Радев.

Водещи

Най-четени